fbpx

Кабинетът с прогноза – над 2 милярда лева приходи във фонд “Сигурност на електроенергийната система” през 2019-та

Кабинетът с прогноза – над 2 милярда лева приходи във фонд “Сигурност на електроенергийната система” през 2019-та

След заседанието на кабинета, от Министерски съвет прогнозираха, че през 2019-та се очаква във фонд “Сигурност на електроенергийната система” да бъдат натрупани приходи в размер от над 2 милиарда лева.

Фондът съществува от средата на 2015-та година, за да запълва разходите на НЕК, произлизащи от изкупуването на преференциална електроенергия. Във фонд “Сигурност на електроенергийната система” се натрупват пари от няколко направления, сред тях и от квотите емисии парникови газове. По 5 на 100 месечно са и постъпленията във фонда от продажба на електроенергия, както от родни производители, така и от вносители.

На заседанието беше одобрен и бюджета на фонда. Около 750 милиона лева, се очакват да постъпят от продажби на квоти въглеродни емисии през настоящата година. Средствата ще покриват разходите на “Национална електрическа компания” ЕАД за няколко регулаторни периоди.

Друга част от средствата са предвидени за премии на топлофикации, когенерации на обекти с обща мощност 4 MW и над 4 MW, съобразно закона за енергията от възобновяеми източници.